Vikten av rätt foder

Utfodring är inte bara en fråga om hur ofta och hur mycket foder din hund skall ha. Alla hundar är olika, har olika behov, inte bara sinsemellan, utan också utifrån aktivitetsnivå och livsföring i allmänhet.

Det är naturligtvis lätt att inse skillnaden mellan en liten, äldre sällskapshunds behov och en hårt arbetande draghunds. Det finns också ett gammalt ordspråk som säger att ”för mycket och för lite skämmer allt”. En hund får inte bli överviktig – det är lika illa som det är för oss människor. Den får heller inte vara för mager eller äta en olämplig kost. Lagom är alltså bäst som man brukar säga.

Man ska alltså välja mat utifrån dels hur gammal hunden är och hur mycket den aktiveras. En valp måste t.ex. äta speciellt valpfoder för att få i sig alla de ämnen som de behöver ha när de växer så pass mycket som de gör. Visst kan det vara lite dyrare än annat foder, men har man väl skaffat hund så måste man kunna ge den det som behövs för att den ska må så bra som möjligt. Likt detta så måste en hund som aktiveras mycket ha mat som ger mer energi är en knähund behöver. Det är precis som för oss människor, de som idrottar mycket behöver oftast också äta mer och bättre mat. Slarvar man med detta till hunden kan det medföra många olika sjukdomar längre fram, och det vill nog ingen ägare vara med om varken för hundens eller veterinärräkningens skull.