Cykla med din hund

Tänk dig vad härligt att ta en cykeltur med sin hund! Det kan vara jättetrevligt eller en fruktansvärd upplevelse. Allt handlar om hur väl man förberett hunden innan man cyklar med den och vad man har för utrustning med sig.

Att cykla med sin hund ger bra motion till er båda två. Det viktiga är dock att inte bli för ivrig och börja cykelträna med hunden i för tidig ålder eller köra för hårt med den från början. Det är generellt inte lämpligt att börja cykelmotionera med sin hund innan den blivit 18 månader gammal, alltså ett och ett halvt år.

När du cyklar så ska din hund alltid befinna sig på högra sidan av cykeln. Detta är för att du ska finnas som ett skydd mellan hunden och eventuell trafik om ni ger er ut på mer trafikerade vägar. Om din hund plötsligt får bättre kondition och springer snabbare än vad du orkar cykla så kanske du bör köpa en elcykel! Då kommer du ha lättare att hänga med, men på sätt och vis så tappar ju du själv motionstillfället.

Du ska bara cykla kortare turer till en början. När ni cyklat under en längre period så kan man långsamt göra turerna längre och längre. Tänk också på vilket underlag du väljer att cykla på. Hård asfalt kommer slita mer på hundens leder, så välj en mjukare väg om möjligt. Skogsvägar utan för mycket rötter är ett bra exempel på en väg som hunden kommer uppskatta!